BRZKÉ JARO VE VENKOVSKÉ KUCHYNI – Rok v naší kuchyni 1948


Pro hospodyni je jaro v kuchyni, zejména časné jaro, také dobou nesnadnou, je nejskoupější v roce.

Po zimní době hojnosti, po masopustu  se zabijačkou, nastává skutečný půst.  V podjaří komora i sklep se valem prázdní, neboť se z nich stále ubírá, ale dosud se nic nepřidává, vždyť  podle starého přísloví „ již NA HROMNICE PŮL KRAJÍCE A PŮL PÍCE!“

Drůběže ještě není, leda stará slepice, která nenese, sem tam nějaký králík, uzeným se musí šetřit, aby déle vystačilo a podobně i moukou, aby jí bylo více v létě, kdy je ve žních největší spotřeba.

A tak se vaří hlavně brambory a zase brambory, pekou se z nich placky, ale ke cti přicházejí také hrách a kroupy, které za starých časů byly pokrmem tak častým, že si od čeládky vysloužily známý popěvek: „ HRÁCH A KROUPY, TO JE HLOUPÝ ! TY JSOU U NÁS KAŽDÝ DEN, ALE DOLKY Z BÍLÝ MOUKY JSOU JEN JEDNOU ZA TEJDEN!“

Hospodyně dobře ví, že nevyhání muže do hospody a děvčata do města jen samota, nýbrž i jednotvárná strava.

A proto si jako dobrá kuchařka taky poradí. Tak z celeru připraví snadno a rychle výborné karbanátky, které chutnají jako mozečkové a podá je s bramborovou kaší a naloženou červenou řepou. Nemá-li dost celeru přibere na pomoc ještě petržel a mrkev, přidá vařené kroupy a pro chuť kousek uzeného. Jindy udělá z různé míchané zeleniny a krup dobré „ risotto“, které pravému z rýže v chuti tuze nezadá, nebo jáhly s tuřínem, k nimž se hodí salát z kyselého zelí.

zdroj: Rok v naší kuchyni   r.v 1948

 

IMG_20150124_165245 IMG_20150402_123443 DSC_0058