Vyškvaříme syrové (nejlépe vnitřní) vepřové sádlo..nakrájíme na kostičky a pomalu a bez soli škvaříme.. sádlo se nesmí přepálit !
Do scezeného sádla přidáme sušené byliny, nebo nasekaný kořen a necháme na mírném ohni cca 10 – 20 minut.
Odstavíme a necháme přikryté a v chladu 1 týden ( sádlo s bylinami občas zkontrolujeme zda náhodou nedělá nějakou neplechu ).
Znovu necháme na mírném ohni rozpustit a bez varu necháme zase 10 – 20 min prohřát. Znovu uskladníme do chladu. Tento proces opakujeme 4 – 5 x, poté bylinky přes plátno scedíme.
Do takto připraveného bylinného sádla přidáme cca 1/10 obsahu rozpuštěného surového strouhaného včelího vosku
( nebo tolik kolik ho máme.. čím víc vosku tím více je mastička vláčnější… nutno vyzkoušet, protože každému vyhovuje jiné složení masti.)
Rozlijeme do připravených kelímků a necháme ztuhnout.
POZOR: mastička by se neměla dělat v kovovém hrnci.. proto doporučuji vařit ve smaltovaném nádobí
Byliny: nejznámější je měsíčková mast.. použijem květ se zákrovem. v množství co se vejde ( nejlépe 10% obsahu sádla)
Nejúčinější a prakticky unviverzální je mast konopná: používáme nejlépe sušený květ, dávkování stejné jako u měsíčku. Varování: její výrobou se dopouštíte možnosti případného trestního postihu.
Mast z kostivalu recept od Marie Treben: 4 až 6 (podle velikosti) čerstvých, umytých
kořenů jemně posekáme a krátce upražíme v 250 g čistého sádla ze střev prasete,
přes noc necháme stát, druhý den ohřejeme, scedíme přes hadr a zbytek
vylisujeme. Naplníme malé čisté nádobky a vložíme do chladničky. Mast z
kostivalu můžeme použít místo obkladu z kaše. Mast je nepostradatelná při léčení
ran lidí i zvířat!